دسترسی ها:

ابتدا به کرمانشاه سپس به پاوه رفته و پس از 25 کیلومتر به شهر روانسر، در دامنه کوه شاهو و مشرف بر جاده روانسر – پاوه و در همسایگی روستایی به همین نام می رسید.. روستاي در سمت چپ جاده و غار در سمت راست قرار دارد.فاصله از کرمانشاه 87 کیلومتر غار قوري قلا (کردي :قوڕه قه لا) یا قوري قلعه، بزرگ ترین غار آبی خاورمیانه با پیشینه 65 میلیون سال و طولانی ترین غار آبی ایران است که در استان کرمانشاه قرار دارد. درازاي این غار 12 کیلومتر و ژرفاي آن 3140 متر است .

عده اي می گویند این غار نام خود را از قلعه اي شبیه به قوري که در شهرت داشته چرا که در زبان کردي گورا به معنی بزرگ و « گورا قلا » نزدیکی محل غار قرار داشته، گرفته است. برخی نیز می گویند این غار در ابتدا به قلا به معنی قلعه است. طبیعتا نام این غار از نام مکان که روستایی نزدیک به غار بوده گرفته شده است. غار قوري قلعه در منطقه اورامانات واقع شده است و مردم محلی به زبان اورامی صحبت می کنند.در سال 1355 یک گروه از غارشناسان انگلیسی و در سال 1356 گروه دیگري از غارنوردان فرانسوي بخشهایی از غار را بطول پانصدوپنجاه متر بررسی و اکتشاف کردند.

در دهه 1360 نیز گروهی از غارنوردان کرمانشاهی بخشهاي جدیدي از غار را تا عمق بیش از سه کیلومتر اکتشاف و شناسایی کردند. ژرفاي حوضچه هاي این غار به 14 متر می رسد هم چنین دماي درون غار 7 تا 11 درجه است و در طول سال ثابت است.این اثر طبیعی داراي تالارهاي زیبا در 1400 متري و 500 متري به نام هاي تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار مسیر برزخ، تالار بلور و تالار عروس می باشد. غار قوري قلعه دو فاز اصلی دارد که بسیار مورد توجه گردشگران قرار می گیرند. فاز اول با 500 متر طول، بستر شکل گیري دو تالار معروف از غار به نام هاي تالار مریم و تالار کوهان شتر است.

فاز دوم غار هم 1000 متر طول دارد و تالارهاي عروس، بتهوون و نماز در آن شکل گرفته اند. اگر وارد غار شوید، از دهنه ورودي غار ابتدا با تالارمریم (فاز اول) روبرو خواهید شد.تالار مریم یکی از معروف ترین دیدنی هایی است که در غار قوري قلعه به آن برخواهید خورد. البته باید اضافه کنم که یکی از زیباترین آنها هم خواهد بود. تالار مریم محوطه اي بزرگ و عظیم مانند حوضچه اي گسترده است که قندیل هاي زیبایی به آن زینت بخشیده اند. یکی از این قندیل ها شکلی مانند شمایل حضرت مریم دارد و به همین خاطر اسم این تالار را تالار مریم گذاشته اند.

کنار تالار مریم، تالار شگفت انگیز دیگري به نام تالارکوهان شتر قرار گرفته است. شکل قندیل هاي این تالار به نحو اعجاب آوري شبیه به اشکال مختلف است. کشتی، شیر، ساختمان هاي مختلف و… از جمله اشکالی است که دست هنرمند طبیعت با قندیل هاي تالار کوهان شتر ساخته است. در فاز دوم غار قوري قلعه، تالار عروس یکی از دیدنی ترین قسمت هاست. در این تالار، کریستال هاي براق و سفیدرنگی وجود دارند که به حدي زیبا و بدون لک هستند که با راه رفتن روي آنها می توانید ردپاي خودتان را ببینید. قندیل هاي زیبایی به طول 12 متر از سقف تالار عروس آویزان هستند. قندیل هایی که شبیه چلچراغ هایی باشکوه به تالار زینت بخشیده اند.

یکی از تالارهاي اعجاب انگیز فاز دوم غار قوري قلعه، تالار بتهوون است. فکر می کنید علت نامگذاري این تالار چه باشد؟ احتمالا حدس زده اید که باید ربطی به موسیقی و آهنگ داشته باشد. بله. حدس شما درست است. قندیل هاي درون این تالار، به طرز اعجاب انگیزي صداهایی متفاوت می دهند. اگر به هرکدام از قندیل هاي تالار بتهوون دست بزنید، طنینی متفاوت از قندیل هاي دیگر تولید خواهد کرد.

به همین علت اسم این تالار را تالار بتهوون گذاشته اند. در تالار بتهوون حوضچه هاي کم نظیر و
زیبایی قرار دارند که باورتان نمی شود جاي آنها در غار باشد. کی از تالارهاي دیگر فاز دوم غار قوري قلعه، تالار نماز نام دارد. این تالار به تونلی تاریک ختم می شود که به تونل برزخ مشهور است. تونل برزخ 220 متر طول و 3 متر عرض دارد. نیمی از تونل برزخ را آب گرفته است. بعد از طی کردن دو فاز
ابتدایی غار قوري قلعه، به هیجان انگیز بخش ماجرا می رسید. کافیست 3000 متر را از دهنه ورودي غار طی کنید تا به محوطه آبشارها برسید.

در این محوطه 4 آبشار قرار گرفته اند که صحنه اي بی نظیر در غار ایجاد کرده اند. ارتفاع این آبشارها از ده تا دوازده متر هستند. نکته مهم درمورد قسمت هاي آبی غار این است که بخش بزرگی از این قسمت ها در معرض نمایش قرار نگرفته اند و بازدید کنندگان نمی توانند بخش هاي شگفت انگیزي از این غار را ببینند. و قسمت زیباي ماجرا، انتهاي غار است که به دره ختم اي زیبا ختم می شود .دهانه انتهایی غار در دره اي قرار دارد که پر از درختان جنگلی و تنومند است و می توانید ساعاتی را در طبیعت زیباي این دره کمپ بزنید.

از لحاظ زیست شناسی غار مسکن گونه نادري از خفاش به نام خفاش موش گوشی است . متأسفانه بازدیدهاي کنترل نشده باعث آسیب فراوان به داخل غار شده و در جاي جاي دیواره ها می توان یادگاري و شکستگی استلاگمیتها را دید. در جریان تسطیح دهانه غار آثاري از اواخر دوره ساسانی در کف غار کشف شد که شامل جمجمه انسان، هشت عدد ظرف نقره اي با نقش کبک و پرندگان شکاري و درنا، تکه هاي سفال و پانزده سکه ساسانی مربوط به یزدگرد سوم است. بر روي دو ظرف نیز کتیبه هایی به خط پهلوي میانه نوشته شده که توسط متخصصین ایرانی ترجمه شده است. ظروف نقره از نظر متخصصان ساخت منطقه اورامان بوده و محلی هستند. غارهاي اطراف قوري قلعه بر اساس مطالعات باستان شناسی از حدود 50 هزار سال پیش تا حدود 12 هزار سال پیش مسکن شکارچیان عصر سنگ بوده است.

این غار ابتدا به عنوان اثر طبیعی ملی ایران توسط سازمان حفاظت محیط زیست جهت حفاظت زیست محیطی ثبت شد؛ و سپس به عنوان 54 اُمین اثر ملی توسط سازمان میراث فرهنگی در 27 اسفند 1387 در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت. اگر گذرتان به روانسر افتاد از محل هاي دیگري
مانند : دشت لاله هاي واژگون-گور دخمه هاي روانسر- بازارچه مرزي جوانرود- روستاهاي پلکانی منطقه اورامانات و… میتوانید دیدن کنید.شش ماه اول سال، مخصوصا از اواخر اردیبهشت تا اوایل شهریور، بهترین زمان براي سفر به اینجا است. در این زمان هوا دماي مطبوع تري دارد و سرما شما را
اذیت نخواهد کرد.

منبع : صد جائی که در ایران باید دید / جمع آوري و تالیف: کورش مقصودي


هتل آفتاب اصفهان، میزبان میهمانان نصف جهان

تلفن رزرو سریع و مستقیم: 03135510600




رزرو هتل اصفهان