راههاي دسترسی:
پس از طی حدود 35 کیلومتر از شهر اردبیل به سمت شهر خلخال به ده بودالالو می رسیم. سپس می بایست جاده اي به طول 13 کیلومتر را به سمت بالاي کوه طی کرده و پس از گذر از کنار روستاي عباس آباد) در فاصله 8 کیلومتري جاده و 5 کیلومتري دریاچه) به دریاچه – رسید. جاده کوهستانی براي رسیدن به این دریاچه آسفالت بوده، ولی جاده دور دریاچه خاکی می باشد. مسیرهاي کوهنوردي و گردشگري: 1 هشتپر (تالش)، ریک، کیشون بن، شیله وشت، مریان، قلعه جوق، حفظ آباد و عباس آباد. 2- هشتپر (تالش)- ریک، کیشون بن، رزه، بسک، اسبومار، دسر، کانتی کت، ضلع شرقی دریاچه 3 – هشتپر (تالش)- ریک، کیشون بن، رزه، بسک، سوباتان) سووتن)، آبشار ورزان، گزنه هونی، ضلع شرقی دریاچه 4 – خلخال، گیوي، فاراب، قره قشلاق، کزور، خلفلو، هل آباد، حفظ آباد و عباس آباد. 5- اردبیل، هیر، شبلو و عباس آباد.این دریاچه مابین شهرستان تالش و شهرستان خلخال است که در مرز بین استان گیلان و استان اردبیل قرار دارد.
پشت کوه هاي تالش، دریاچه نسبتا بزرگی هست که با رسیدن فصل گرما، شبیه یک رویا زیبا می شود. این دشت با لاله هاي وحشی و دریاچه اي با پنج متر عمق، دقیقا وسط کوه هایی که هرچه نگاه کنیم از رنگ سبزشان کم نمی شود، دریاچه نئور یک دریاچه طبیعی و آب شیرین می باشد در بلندیهاي باختري رشته کوه باغرو قرار دارد .این دریاچه در 48 کیلومتري جنوب شرقی اردبیل به طرف خلخال در یکی از دره هاي کوهستان باغرو و در ارتفاع 2500 متري از سطح دریا با مساحتی بالغ بر 210 هکتار مشتمل بر دو دریاچه کوچک و بزرگ است که در فصل بهار به هم می پیوندند و دریاچه واحد را به وجود می آورند و عمق متوسط 5 متر است.
ریشه اسم نئور کلمه اي مغولی است در زبان مغولی به دریاچه ، نئور می گویند در ترکی آذربایجانی به دریاچه کوچکی که رودخانه اي به آن نمی ریزد نئور گفته می شود. در جمهوري آذربایجان سه دریاچه با نامهاي آجی نئوردر شهرستان شکی، نئور شهرستان قاخ و نئورشهرستان قبله وجود دارد. بارندگی مناسب و وجود چشمه هاي فراوان سبب پایداري وضعیت دریاچه شده ضمن آنکه هواي مطبوع منطقه زمینه بسیار مناسبی براي جذب گردشگر خصوصاً در اوقات گرم سال را فراهم کرده است.
این منطقه داراي پوشش گیاهی متنوعی از گیاهان خشکی زي و آبزي است. دریاچه نئور زیستگاه برخی از گونه هاي پرندگان مهاجر عبوري است. محدوده دریاچه نئور، به دلیل ضوابط خاص موجود بر این منطقه، که به عنوان یک منطقه حفاظت شده زیست محیطی تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد. شکار هر گونه پرنده آبی در این دریاچه ممنوع بوده لذا عوامل خاص طبیعی و انسانی حیات وحش این منطقه را تهدید نمی کند. این دریاچه داراي نوعی ماهی به نام قزل آلاي رنگین کمان می باشد. هر ساله به میزان اندك بچه ماهی قزل آلاي رنگین کمان جهت کنترل جمعیت گامارس هاي موجود در دریاچه هاي رهاسازي می گردد.
در در این دریاچه بین دوستداران ماهیگیري برگزار می شود. ماهی هاي دریاچه نئور هر سال « مسابقه ماهیگیري » شهریورماه مسابقه تفریحی تحت عنوان پیش از زمستان صید و جمع آوري می شوند زیرا در اثر یخ زدن دریاچه این ماهی ها نمی توانند در زمستان زنده بمانند و پس از زمستان دوباره ماهی هاي کوچک پرورشی در نئور رها می شوند و این روند هر سال تکرار می شود. در فصل سرما نئور سه تا پنج ماه یخ می بندد. در دماي منفی 20 درجه، از پنج متر عمق دریاچه، حدود 80 سانتی مترش تبدیل به یخ می شود و آن را به یک پیست اسکی طبیعی تبدیل می کند.
نئور در واقع 30 کیلومتر تا دریاي خزر فاصله دارد. براي همین هم آنهایی که دنبال فتح قله هاي شرقی هستند، منظره خیلی زیبایی از این کوهستان می بینند .مثلا بعضی ها، از مسیر دره گرگانرود به سمت نئور حرکت می کنند و به قله زیباي بغروداغ می رسند. مردم محلی و مسئولان، توصیه می کنند که در آب نئور شنا نکنیم.
گل و لاي نئور و همچنین گیاهان داخل آب انسان را به پایین می کشد و به همین دلیل توصیه نمی شود.از جاذبه هاي نزدیک اینجا می توان به مسیر نئور-سوباتان:اشاره کرد مسیر حدودا 19 کیلومتري سوباتان به نئور، یکی دیگر از دلایلی ست که می تواند ما را به این دریاچه بکشاند. جاده خاکی شمال شرقی مسیر اصلی نئور – سوباتان است.
جذابیت این مسیر براي برخی از گردشگران به حدي است که حاضرند رنج 19 کیلومتر پیاده روي را به جان بخرند و حدود 10 ساعت در راه باشند تا مسیر تماشایی را به خاطر بسپارند. آبشار ورزان :آبشار ورزان در شمال غرب سوباتان بسیار دیدنی ست. آب رودخانه ورزان که از رودخانه لیسار چشمه می گیرد وقتی از صخره هاي کوه به پایین می ریزد این آبشار زیباي 30 متري را درست می کند .
مسیر سوباتان به این منطقه جنگلی در برخی نقاط شیب هاي تندي دارد. معمولا بدون راهنماي محلی نمی توان تا اینجا پیاده روي کرد. ارتفاعات شهر لیسار به دریاي خزر مشرف هستند و اگر از این مسیر حرکت کنیم با چشم غیر مسلح می توانیم خط آبی دریا را ببینیم. پیاده روي از سوباتان تا این آبشار یک ساعت زمان می برد، اما در عوض در بالاي آبشار می توان آب تنی و آب بازي کرد تا این خستگی را شست و از بین برد. سفر به اینجا فقط در بهار و تابستان توصیه می شود.
منبع : صد جائی که در ایران باید دید/ جمع آوري و تالیف: کورش مقصودي