راههاي دسترسی:
به وسیله هواپیما یا قطار خود را به چابهار رسانده و با وسیله شخصی یا عمومی مسیر حدود 100 کیلومتر را به سمت شرق بروید تا در نهایت به آخرین نقطه ایران و ایستگاه مرزبانی برسید.
خلیج گواتر در منتهی الیه جنوب شرقی ایران در محدوده شهرستان دشتیاریاستان سیستان و بلوچستان و منتهی الیه جنوب غربی پاکستان جاي 30 درصد وسعت آن / 60 درصد از آن متعلق به کشور پاکستان و 4 / گرفته است.اینجا خلیج نسبتاً کوچکی در طول ساحل مکران در دریاي عمان است. 4 در ایران قرار دارد .
در امتداد ساحل مکران، خلیج گواتر در میان خلیج غربی گوادر(در سوي خاور) و خلیج چابهار در سوي باختر قرار گرفته است .خلیج گواتر یکی از زیباترین مناطق و دورترین نقطه جنوب شرقی ایران است این خلیج کوچک و زیبا مرز بین ایران و پاکستان است ، محلی ها اغلب اجازه ورود به پاکستان را دارند. از زیبایی هاي هاي این خلیج می توان به وجود جنگل حرا، تماشاي شناي دلفینها و پرندگان مهاجر و شترهاي آزاد کنار ساحل اشاره کرد… وسعت جنگلهاي حرا اینجا حدود 33 هکتار است.
بندر گواتر به انتهاي جاده هاي ایران معروف و منطقه اي در جنوب شرق ایران، هم مرز با پاکستان و جز استان سیستان و بلوچستان است. گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو بوده که در این سال ها کمی از رونق افتاده، اما همچنان وجود دارد. روستاي گواتر حدود 160 هزار نفر جمعیت دارد و بیشتر مردم این منطقه به ماهی گیري و حصیر بافی مشغول هستند.
روستا با توجه به مرزي بودن منطقه از امکانات اقامتی خاصی برخوردار نیست، پس بهتر است هنگام روز از این منطقه بازدید کنید و شب به چابهار برگردید،خلیج گواتر هر ساله در اوایل پاییز پذیراي تعداد بی شماري از پرندگان مهاجر است. حدود 40 نوع از گونه هاي مختلف پرنده ها در قالب دسته هاي 100 تایی وارد این منطقه می شوند. در گواتر عابر بانک و کارت خوان وجود ندارد و پیدا کردن پول نقد هم سخت است، پس با پول نقد کافی به سمت گواتر حرکت کنید.
از غذاهاي خوشمزه آنجا به ویژه کرائی و بریانی هم غافل نشوید. مردان و زنان گواتر بلوچ هستند، ولی ارتباط خویشی و نزدیکی با همسایگان خود در گوادر (نام پاکستانی گواتر) پاکستان دارند و رفت و آمد و حتی ازدواج بین آن ها بسیار مرسوم است. زبان بلوچی مردم این منطقه با سایر نقاط قسمت بلوچستان ایران متفاوت است و به زبان بلوچی رایج در پاکستان نزدیک تر است، هرچند تعدادي زیادي از مردم این منطقه به زبان فارسی هم تسلط دارند.
با توجه به نزدیکی به آب هاي اقیانوس هند که سومین اقیانوس بزرگ روي کره زمین است، باعث شده تا گواتر دریایی کاملا متفاوت نسبت به خلیج فارس و دریایی خزر داشته باشد که در نوع خود بسیار جالب و منحصر به فرد است. یک نکته خاص درباره گواتر این است که اگر از آن به سمت قطب جنوب حرکت کنید، با هیچ خشکی برخورد نمی کنید و بدون واسطه به قطب جنوب متصل است و طبق قانون ،هر کشوري که بدون واسطه به قطب جنوب وصل شود میتواند پایگاهی در قطب جنوب داشته باشد اما این حق فعلا براي کشورمان محقق نشده است. به جز گونه هاي گیاهی و جانوري ویژه اقیانوس ها. چیزي که سواحل این منطقه را از دیگر سواحل ایران متمایز می کند، صخره ها و موج شکن هاي طبیعی آن است که بر اثر برخورد موج دریا با این صخره ها امواجی به ارتفاع 5 متر تشکیل می شود .
در ماه هاي تیر و مرداد و به دلیل وزش بادهاي موسمی ارتفاع امواج به 15 متر هم می رسد که به تازگی این منطقه را تبدیل به مکانی مطلوب براي ورزش موج سواري کرده و حتی توانسته است نظر گردشگرانی را از خارج از کشور به سمت خود جلب کند.
همچنین بر اثر برخورد موج هاي مرتفع با سوراخ هاي موجود در صخره هاي ساحلی، فواره هاي زیبایی را به وجود می آید که به آن موج فشان می گویند. از مهم ترین جاذبه هاي چابهار و اطراف آن می توان به دریاچه صورتی لیپار، بندر بریس، کوه هاي مریخی (مینیاتوري)و روستاي درك زرآباد با 4 ساحل: مرجانی، صخره اي، شنی، و ماسه اي. اشاره کرد.
تقریبا در تمامی طول جاده و وقتی از سمت چابهار به سمت گواتر می روید، سمت راست شماپر از کوه هاي خاص و متفاوت است که بیشتر رنگ خاکستري دارند. این کوه ها با نام مریخی یا مینیاتوري شناخته شده اند. البته این کوه ها به شدت فرسایش پذیر هستند و اگر به آن ها دست بزنید، تبدیل به خاك نرم می شوند؛ براي همین بالا رفتن از آن ها اصلا توصیه نمی شود.
در فاصله تقریبا ده بخش مرکزي چابهار که دیدن اسکله « کمبل سلیمان » کیلومتري چابهار به سمت گواتر به منطقه اي به نام ،رمین می رسید. روستاي واقع در دهستان آرام و موج شکن هاي پر از صدف آن خالی از لطف نیست. البته دلیل شهرت این منطقه به خاطر انجیر معابد آن است که ساختار آن با هر درخت دیگري متفاوت است و ریشه هاي آن به جاي فرو رفتن در زمین به سمت آسمان رشد می کنند که ظاهري جالب توجه دارند.
بعد از دیدن تابلوي 55 کیلومتر مانده به گواتر اگر به سمت راست جاده (دریا نیز در سمت راست جاده قرار دارد) نگاه کنید، متوجه مسیر کوچک خاکی می شوید که به دریاچه صورتی رنگ معروف به لیپار می رسد، البته فاصله دریاچه تا جاده زیاد نیست و می توانید بعد از پارك کردن ماشین ها کنار جاده، مسیر حدودا پنج دقیقه اي را پیاده طی کنید. همچنین ساحل دریایی کنار دریاچه نیز یکی از بهترین ساحل هاي این مسیر براي شنا و ورزش هاي آبی است .البته به علت غلظت آب، امکان انجام ورزش هاي زیر آبی مانند اسنورکلینگ و غواصی وجود ندارد.
بندر بریس در 55 کیلومتري شهر چابهار به سمت گواتر قرار دارد. یک بندر ماهیگیري کوچک که به خاطر منظره زیبا مورد توجه گردشگرها قرار گرفته است .زیباترین بخش این بندر یک صخره بلند در کنار ساحل است که به مکانی محبوب براي گرفتن عکس هاي یادگاري تبدیل شده است. وقتی به بندر پسابندر رسیدید، مطمئن باشید که فاصله اي تا انتهاي جاده و خلیج گواتر باقی نمانده است .پسابندر منطقه اي در اوج سادگی و پر از لنج هاي رنگارنگ و پرنقش و نگار است که مردم محلی براي تجارت و صید به طور مداوم بین ایران و پاکستان در حال رفت و آمد هستند. پسابندر هم به خاطر وجود لنج هاي زیبا به مکانی جذاب براي گرفتن عکس یادگاري تبدیل شده است.بهترین فصل براي رفتن به بندر زیباي گواتر و این منطقه، فصل زمستان و فصل بهار (تا پایان اردیبهشت ماه است)
منبع : صد جائی که در ایران باید دید/جمع آوري و تالیف: کورش مقصودي