نام اثر در فهرست آثار ملی ایران: مسجد جامع

قدمت و دوره تاریخی: دیالمه (دیلمیان) ـ قرن ۴ ق

آدرس مسجد جامع اصفهان : اصفهان، اصفهان، میدان قیام، سبزه میدان، خیابان هارونیه

شماره ثبت ملی: 95

تاریخ ثبت: ۱۳۱۰/۱۰/۱۵

مسجد جامع از دیگر جاذبه های گردشگری اصفهان و یکی از آثار ملی ثبت شده ایران در اصفهان است که قدمت آن مربوط به دیالمه (دیلمیان) ـ قرن ۴ ق می باشد و در تاریخ ۱۳۱۰/۱۰/۱۵ به شماره ثبت 95 در مجموعه آثار تاریخی ایران ثبت شده است. نشانی این اثر ملی تاریخی ثبت شده اصفهان میدان قیام، سبزه میدان، خیابان هارونیه می باشد.

مسجد جامع اصفهان که به مسجد جامع عتیق و مسجد جمعه هم معروف است، در سال ۱۵۶ هجری قمری (۱۵۲ هجری شمسی) ساخته شد و قدمت آن به قرن دوم هجری قمری باز می گردد. در سال ۲۲۶ هجری قمری (۲۲۰هجری شمسی) به فرمان معتصم عباسی، مسجد پیشین تخریب و بنایی ستون دار به همراه سقف چوبی ساخته شد که مهمترین تغییرات در دوران سلجوقی صورت گرفت و معماران از الگوی مسجد عربی فاصله گرفته و سبک جدید مسجد ایرانی را پدید آوردند. این بنا که ۱۷۰ متر طول و ۱۴۰ متر عرض دارد، دارای دو مناره در ضلع جنوبی است که ۳۵ متر ارتفاع دارد و در دی ماه ۱۳۱۰ جزء آثار ملی و در سال ۱۳۹۰ هجری شمسی به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
به جرأت می‌توان گفت که مسجد جامع عتیق اصفهان با آن شاخصه‌های منحصر به‌فردش، موزه ای برای معماری ایران است؛ آلبومی از هنر معماری ایرانی اسلامی. این مسجد را می‌توان نگین مساجد اصفهان نامید.

مسجد جامع اصفهان خرقه‌ای است هزارگون به ارث رسیده از گذشتگان که در طول ۱۲ قرن هر وارثی نقشی بر اندام آن انداخته، از معماری ساده آن در قرن دوم هجری قمری گرفته تا آجرکاری‌های سلجوقی و نقوش کاشی‌کاری صفوی همه و همه این مسجد قدیمی ‌در جهان اسلام را واجد شرایط برای ثبت جهانی در یونسکو کرده است.
کاوش‌ها روشن ساخته‌اند که این مسجد روی آثار صدر اسلام و پیش از آن بنیان نهاده شده که البته ابعاد آن محدود و در جهت قبله با مشکلاتی مواجه بوده است.
طرح نخستین مسجد به گونه بومسلمی (شبستان ستوندار) بوده که در سال ۱۵۶ هجری ساخته شده و کاوش‌ها،موقعیت آن را روشن ساخته‌اند. محراب و بخش بزرگی از دیوار سوی قبله مسجد کهن با گچبری ناب و بی‌همتا در زیر کف شبستان جنوبی مسجد کنونی یافت شده است. سوی قبله مسجد کهن با سوی قبله کنونی ۲۰ تا ۳۰ درجه اختلاف دارد.
در اوایل قرن سوم هجری قمری، این مسجد کهن ویران شده و بر ویرانه‌های آن مسجدی بزرگ‌تر نزدیک به ده جریب ساخته شده است که طرح شبستان ستوندار آن با میانسرایی در میان و شبستان‌هایی پیرامون آنکه بخش جنوبی با شش دهانه، شمالی با چهار دهانه و شرقی و غربی با دو دهانه ساخته شده بوده است.
در سده چهارم در روزگار آل بویه بخش‌هایی به ساختمان مسجد اضافه شد؛ بدین‌گونه که یک دهانه به شبستان‌ها با کوچک‌تر کردن میانسرا افزوده شد،ستون‌های نما دارای آجرکاری شد اما در سده پنجم و ششم (پس از آتش‌سوزی سال ۵۱۵ هجری قمری )دگرگونی‌های بنیادی در معماری مسجد رخ داد و مسجد به چهار ایوانی تبدیل شد.
باید گفت که مسجد جامع اصفهان از مساجدی است که محراب‌های متعددی دارد .بلند آوازه‌ترین محراب آن در ضلع شمالی ایوان غربی آن در شبستانی که به وسیله اولجایتو فرمانروای ایلخانی ساخته شد قرار دارد. این محراب نمونه نفیسی از تزئین گچبری است و در دو سوی تورفتگی تاق‌دار آن دو ستون کوچک تعبیه شده و کمان نوک تیزی بالای آنها را به هم متصل می‌کند.
همچنین مسجد جامع عتیق اصفهان در فهرست آثار جهانی یونسکو قرار گرفت.این مسجد در سی و ششمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر«سن پترزبورگ» روسیه توانست صفت جهانی شدن را از آن خود کند.
مجموعه آثار به جای مانده از این مسجد، کاشیکاری منقش به اشعار نظامی‌، کاشیکاری معرق کتیبه به خـط آرامی‌پیش از اسلام، گچبری از دوران ساسانی، انواع سفال و شیشه با رنگ‌های آبی، زرد و قرمز با روکش طلا متاثر از هنر ساسانی است.
در مدت ۲۵ سال کاوش‌های باستان‌شناسی در محـدوده این بنا تاکنون بیش از ۱۰ هزار قطعه انواع شیشه، ۵۰۰ قطعه گچبری، ۲۰۰ نقاشی دیواری و پنج هزار قطعه انواع سفال از حفاری‌های این مسجد به دست آمده است.
این مسجد در سال ۱۳۱۰ با شماره ۹۵ در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت.علاقه‌مندان به تماشای این مسجد نیز می‌توانند به میدان قیام، سبزه میدان، خیابان ‌هارونیه مراجعه کنند.

Isfahan Jame Mosque, also known as the Atiqh Jame Mosque and the Jomeh Mosque, was built in 156 AH (773) and dates back to the second century AH. In 226 AH (843), under the command of Al-Mu’tasim Abbasi, the former mosque was destroyed and a columned building was erected with a wooden ceiling. The most important changes on this mosque were made during the Seljuks era, and the architects departed from the Arabic mosque pattern and created a new style of Iranian mosque. This monument is 170 m long and 140 m wide, with two minarets on the south side with a height of 35 m; it was registered as a National Heritage and a UNESCO World Heritage Site, in January 1931 and the year 2011 respectively.

مسجد جامع أصفهان هی معروف باسم مسجد جامع لقدیم ومسجد الجمعة. تم بنی في سنة 156 هـ ( 152 هجری شمسی ). و يعود تاريخه إلى القرن الثاني الهجري . تم هدم المسجد السابق بأمر من معتصم عباسي في عام 226 هـ ( 220 هـ ) و تم بنی مبنى عمودي بسقف خشبي التی حدثت أهم التغييرات خلال عهد السلجوقی . و انطلق المعماريون عن نمط المسجد العربي و قدخلقوا أسلوبًا جديدًا للمسجد الإيراني . هذة البناء التی لها طول 170 متر و عرضها 140 متر . لها منارتین فی الضلع الجنوبی التی لها ارتفاع 35 متر تم تسجيله كآثار وطني في کانون الثانی 1310 كتراث عالمي لليونسكو في عام 1390هجری شمسی .

استان اصفهان دارای هزاران جاذبه طبیعی، بیش از 22 هزار بنا و اثر تاریخی و حدود هزار و 850 مورد اثر ثبت شده ملی وجود دارد که هفت اثر آن دارای ثبت جهانی و به عنوان میراث جهانی یونسکو شناخته شده است.

هتل آفتاب اصفهان، میزبان شما برای بازدید از مسجد جامع اصفهان

تلفن رزرو هتل:03135510600- 09134754100

آدرس هتل: اصفهان – خیابان آیت الله غفاری (زینبیه) – خیابان آزادی – کوچه شبنم

مسیریابی هتل آفتاب اصفهان (نقشه گوگل)

مسیریابی هتل آفتاب اصفهان ( نقشه ویز )

رزرو هتل اصفهان